Днес 21 ноември 2016 г. стартира приемът по новата Национална програма по пчеларство

Публикувана на 2016-11-21 14:48:36

Днес  стартира приемът по новата Национална програма по пчеларство

SNIMKA MEDДнес, 21 ноември стартира приемът за 2017 година по новата Национална програма по пчеларство. Заявленията ще се приемат до 2 декември 2016 година. Определеният общ бюджет е в размер на 4 579 020 лева.

За първи път по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” кандидатите ще бъдат подпомагани за закупуване на дребен пчеларски инвентар. За този прием е определен бюджет от 359 139 лева за дейността „Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед“. Кандидатите, които отглеждат от 20 до 100 пчелни семейства, ще бъдат подпомагани при закупуването на центрофуги, ножове за разпечатване, матуратори, восъкотопилки, вани за разпечатване. Размерът на финансовата помощ е определен в програмата на 50% и не повече от 2 500 лв. за цялата дейност.

По познатата на пчеларите мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата” отново ще се подпомага закупуването на препарати за пролетно и есенно третиране на пчелните семейства. Бюджетът по мярката е 1 795 694 лева.

Стопаните, отглеждащи между 20 и 100 пчелни семейства, които се занимават с подвижно пчеларство, ще могат да получат финансово подпомагане за закупуване на нов прикачен пчеларски инвентар по мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство”. Мярката предвижда общо 89 785 лева за закупуването на нови пчеларски ремаркета и пчеларски платформи с минимална вместимост 10 кошера, както и системи прикачен инвентар, включващи пчеларско ремарке (колесар) и пчеларска платформа с посочената вместимост. Размерът на финансовата помощ е определен в програмата на 50% и не повече от 2 500 лв. за цялата дейност.

Мярка Г „Мерки за подпомагате на лабораториите за анализ на пчелните продукти“ дава възможност на пчеларите да получат финансово подпомагане за извършването на лабораторни анализи на произведения мед. Разполагаемият ресурс по мярката е 44 892 лева.

В този прием по Мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз” са предвидени общо 2 289 510 лв. за закупуването на нови кошери, пчелни семейства и пчелни майки.

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е с общ бюджет от приблизително 14.28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет.

Интензитетът на подпомагането за физически и юридически лица се запазва до нивата от предходния програмен период - 80% по мерки Б и Г и 70% от инвестираните средства в нови отводки и пчелни майки. Единствено за закупуване на нови кошери е определен различен интензитет - 50 на сто.

От тази година по програмата ще се допуска и участието на признати организации на производители на мед и пчелни продукти. Организациите трябва да са одобрени по реда на Наредба № 12 от 5 май 2015 г. Те ще могат да се възползват от подпомагане за третиране срещу вароатозата по мярка Б, за извършване на физикохимичен анализ на пчелния мед по мярка Г, както и за закупуване на отводки и пчелни майки при условията на мярка Д от програмата. На организациите на производители ще бъде предоставяна финансова помощ в размер от 85 на сто от извършените разходи по мерки Б и Г, както и до 75% от стойността на закупените отводки и 80% от стойността на пчелните майки.

Важно за пчеларите, които ще кандидатстват за подпомагане по Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г., е изменението на срока за изпълнение на дейностите - от 1 август 2016 година до 31 юли 2017 година.

 

ИзточникФермер.бг