FACEBOOK
Print

Фермер загърби американската мечта и се върна на село

 

Между селата Строево и Малък чардак се намира един от най-големите масиви с ябълки в региона от 120 декара. Тези слънчеви дни са благодат за овощарите, които използват хубавото време, за да приберат реколтата, която тази година не от най-добрите. Ябълките се сортират на място в палети и тръгват  за големите търговски вериги в страната. 35-годишният Иво Тинков е в масива сред берачите още преди да се е показало слънцето и работи неуморно до залез. В прибирането на реколтата участва цялото семейство плюс допълнително наети 5-6 работници.

Иво е един от наградените с грамота „Фермер на Тракия” от едноименния конкурс на вестник „Марица”. Преди две години е спечелил „зелена карта“ за Америка и след четири месеца работа там се е завърнал, за да работи в овощната градина на баща си. Твърди, че в Строево се чувства по-уютно. Не съжалява, че е загърбил американската си мечта, убедил се е, че парите никъде  не висят по дърветата.

Младият стопанин определя тази овощарската година като средна, за разлика от миналата, която е била свръхбогата.

Реколтата е почти наполовина от предната есен. Има сортове, които въобще не са дали плод. Предимно при червените сортове дърветата са напълно празни, каза Иво. Той поясни, че 2016-а е годината на зелените сортове, като „Грени Смит“, „Голден“ „Шардет“, „Муцу“ и „Златна превъзходна“.

Специалистите предполагали, че яркото пролетно слънце през март е прегорило завръзите на  най-уязвимите сортове. Според младия фермер червените, като „Флорина“ и „Мелроуз“, ще са кът на пазара, затова и отсега цената им е по-висока. В края на кампанията се търгуват от 80 стотинки до лев.

Източник: http://chujdozemec.com

Търсене

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Анкета

Беше ли полезна информацията, поместена в страницата?
Откъде купувате хранителните продукти за Вашето домакинство?
От къде се информирате за отворените/текущите мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.?

Посещения

1071307
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.