FACEBOOK
Print

Млада рокерка отглежда биволи в село Горна Липница

Млада рокерка отглежда стадо биволи в павликенското село Горна Липница. За разлика от връстниците си, 25-годишната Цветелина Недкова не мечтае за чиновническа работа зад бюро в офис, нито пък смята да търси щастието си в чужбина. Тя е убедена, че и в България за младите хора има работа и перспектива, стига само достатъчно силно да искат да реализират и да повярват в мечтите си.

Родителите на Цветелина вече повече от 25 години се занимават с животновъдство и отглеждат крави. Покрай тях младата жена също още от дете свикнала да бъде в обора и да върши черна физическа работа, която за градските й връстнички би изглеждала тежка и унизителна. Преди три години момичето решава да си направи свое стадо от едър рогат добитък, но се насочва не към кравите, а към биволите.

Първите две биволици тя купува от възрастен мъж от ловешко село. Сега животните й вече са 13 и тя не смята да ги намалява, а да увеличава стадото още. Цвети разказва, че за разлика от кравите, по отношение на храната биволите са по-лесни за гледане, тъй като цяла зима могат да минат и само на слама. Но за сметка на това пък, имат доста по-труден характер. „Биволите са по-буйни и трудно свикват с нов човек. Тези сега са свикнали с мен и не приемат дори родителите ми да се грижат за тях. Случвало се е, когато мен ме няма, те да не пускат мляко, за да не ги дои чужд човек. Освен това са животни, които почти не боледуват. По време на чернобилската авария през 80-те години на ХХ в. единственото незаразено мляко било биволското”, разказва младата животновъдка. Другата разлика с кравите е, че биволите дават по-малко мляко, най-много до 8 литра от животно.

Когато не се занимава с любимите си животни, Цвети яхва мощния мотор и се отправя към поредното състезание.

Ако някой си мисли, че е лесно да се гледа едър рогат добитък, горещо се лъже, категорична е Цветелина Недкова. За да отглеждат нейните биволи и стадото от 120 крави в съседното село Долна Липница, родителите на момичето са теглили кредит от половин милион лева, от който трябва да връщат 300 хил. за пет години. Само тока за животните на месец възлиза на 500 – 600 лв. В същото време държавата не винаги се отнася коректно към животновъдите и не винаги изплаща полагащите им се субсидии. А изкупната цена на прясното мляко е повече от смешна – 55 – 60 ст. за литър, по-евтино дори от половин литър минерална вода или лимонада. Цветелина и родителите й имат намерение да започнат сами свое собствено производство и да имат своя минимандра, но всичко отново опира до пари. Близо 20 хил. лв. струва най-евтината инсталация за производството на млечни продукти.

Цветелина Недкова е момиче с разностранни интереси. Шест години е тренирала карате. Обича машините и може да кара трактор, фадрома, лек автомобил и камион. Освен това тя и приятелят й са моторджии и състезатели по драг. Освен че се занимава с биволите, тя учи специалност „Компютри” във Великотърновския университет. Твърди, че никога не би заминала на Запад, защото за нея това би било предателство към родителите й. Убедена е, че и тук, в България, един млад човек може да се развива и да успява, но трябва държавата да мисли повече и да насърчава хората, които имат перспективни идеи и намерения.

Източник: http://chujdozemec.com

Търсене

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Анкета

Беше ли полезна информацията, поместена в страницата?
Откъде купувате хранителните продукти за Вашето домакинство?
От къде се информирате за отворените/текущите мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.?

Посещения

1072251
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.