FACEBOOK
Print

В България ще се отглежда черен трюфел в плантации

В България ще се отглежда черен летен трюфел в плантации. Досега у нас гъбата се събира само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид, съобщи БТА.

Според  Цветозар Мичевски, собственик на най-голямата в България фирма, която изкупува и изнася трюфели, от следващата година отглеждането на черен летен трюфел в плантации ще бъде реализирано, тъй като започва внасяне на фиданки, заразени с гъбата.

"Нашите партньори вече имат добиви в Италия, което ни води на мисълта, че това може да се случи и в България. Правени са и друг път опити, но те не са били успешни. Сега ние гарантираме, че ще имат успех, защото сме се насочили към този вид трюфел, който расте навсякъде в България и е масов", заяви Мичевски, цитиран от БТА.

По думите му черният летен трюфел ще може да се отглежда в цяла България, като задължително условие е да има вода наблизо. Най-важното е обработката на самата плантация след залесяването, посочи Мичевски.

Той добави, че у нас най-много черен летен трюфел има в Лудогорието, но гъбата се събира в цялата страна, среща се дори в парковете и градинките. За много хора това се е превърнало от хоби в бизнес и препитание. В страната над 10 хиляди души събират трюфели, като броят им расте.

Цената на гъбата се определя от предлагането. Определящ фактор е дали я има и в другите страни, не само у нас. В момента един килограм се изкупува за 300 лева за първо качество и за 60 лева за второ. 99 процента от черния трюфел се изнася за чужбина, защото според Цветозар Мичевски българите все още нямат култура да оценяват вкусовите му качества, нямат и традиции. Годишният експорт от България е около 150 - 200 тона. Използва се предимно за подправка, казва още Цветозар Мичевски.

Той е един от организаторите на първия Фестивал на трюфела в Угърчин, който се проведе на 23 и 24 септември 2016г.

Източник: http://www.investor.bg/

Търсене

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Анкета

Беше ли полезна информацията, поместена в страницата?
Откъде купувате хранителните продукти за Вашето домакинство?
От къде се информирате за отворените/текущите мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.?

Посещения

1071717
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.