FACEBOOK
Print

Компенсират производители с пропаднали площи от климатични условия

 

5997 850617145059568 6982484046883363027 n

Пораженията от четири климатични събития от изминаващата година ще бъдат компенсирани. Това се казва в заповед на министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, съобщиха от повереното й ведомство.

 Първите, които ще получат компенсации, са производителите в Кюстендилско, чиято продукция беше покосена от студ и слани в края на април тази година.
Голяма част от насажденията в областите Добрич, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра и Шумен също бяха жертви на слана, се казва още в заповедта. 
Затова компенсациите ще се изплатят за напълно пропаднали площи с ечемик, рапица, люцерна, кайсии, череши, вишни, ябълки, сливи, праскови, винени и десертни лозя.
Наводненията и обилните валежи нанесох щети на площи в Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Кърджали, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град, София област, Стара Загора, Шумен и Ямбол.
Напълно пропадналите насаждения с пшеница и лимец, ечемик, царевица за зърно и силаж, рапица, слънчоглед, фасул полски, грах за зърно, соя, кориандър, бял трън, картофи, тикви за семе, дини,  ягоди, праскови и череши ще бъдат компенсирани, гласи заповедта на министъра. 

 Третото събитие са градушките, засегнали сериозно областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Търговище, Шумен, Хасково и Ямбол.

Обезщетенията ще се изплащат при обработени протоколи за 100% пострадали площи за пшеница, ечемик, царевица за зърно и силаж, просо, рапица, слънчоглед, кориандър, памук, грах за зърно, фасул полски, соя, едногодишни бобови, люцерна, тикви, тикви за семе, зеле, пъпеши, домати, краставици/корнишони, пипер, патладжан, дини, моркови, лук, ябълки, круши, сливи, череши, арония, малини, къпини, винени и десертни лозя.
  Последното събитие е настъпилата суша в областите Бургас, Варна, Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Шумен, Стара Загора за културите: пшеница, царевица, слънчоглед, рапицата, която е засята тази есен, както и лешниците.  Помощта трябва да се изплати по ред и в размер, определени от управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”.
Ако това решение не бъде взето до 22 декември, по всяка вероятност средствата ще бъдат изплатени след празниците, защото системата за разплащания за 2016 г. приключва в края на тази седмица.

 

 Източник: Фермер.бг

Търсене

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Анкета

Беше ли полезна информацията, поместена в страницата?
Откъде купувате хранителните продукти за Вашето домакинство?
От къде се информирате за отворените/текущите мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.?

Посещения

1072422
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.