FACEBOOK
Print

Исландия изгражда устойчиво селище под биосфера – устойчив оазис

 

25 ГРАДУСА ЦЕЛОГОДИШНА ТЕМПЕРАТУРА ЩЕ ОСИГУРЯВА УСЛОВИЯ ЗА ТРОПИЧЕСКИ НАСАЖДЕНИЯ И ГРАДСКИ ФЕРМИ

Метеорологичните крайности на Исландия са предизвикателство и за местните жители, и за туристите в страната – но столицата Рейкявик сега планира нещо ново, което да приветства исландците с топлина и стил. Проектирано от от Spor i Sandinn, „Алдин“ ще е напълно устойчиво селище под биосфера, захранвано с геотермална енергия.

„Алдинн“ ще се намира в долината „Елиодаардалур“ при Рейкявик – „непознатото местно бижу“ на столицата. Биосферата ще включва централен площад, заобиколен от широки обществени места за всякавки социални функции и обществени дейности – както и пазар и различни кафенета. Вътре в биосферата вътрешната температура ще се поддържа около благодатните 25°C – оптимална температура за тропически насаждения и градски ферми.

Проектът ще покаже на света една нова страна на исландското земеделие, убеден е Хьордис Сигурдардотур, основател и главен изпълнителен директор на Spor i Sandinn. „Тази остъклена Биосфера ще е забележителност, която ще се стреми да се свърже хората с природата по нови и вълнуващи начини, съчетавайки усещането за тропически температури, пазар на земеделските производители, селскостопанска лаборатория. „Алдин“ ще бъде център за умовете и мислите, пространство за една здравословна общност, където хората да се срещат, да пазаруват, да си почиват и да се социализират – както и автентична атракция за туристите“.

Комерсиалните пространства в „Алдин“ ще се отдават под наем на „зелено-мислещи“ наематели като например ресторанти, които предпочитат да сервират емстно отглеждана храна, магазини за екологично чисти продукти, бизнеси, свързани с грижата за здравето.

Проектът за Биосферата може да послужи за пример как може да се създава и изгражда нова и смислена инфраструктура, смята Сигурдардотур. „Биосферата представлява точно това. Тя е заявка за промяна, която изтъква предимствата на един друг начин на мислене и енергийно ефективни сгради“.

Проектът „Алдин“ в момента е в очакване на одобрение, но се очаква да отвори врати в края на 2018 или началото на 2019 г.

Източник: https://greentech.bg

Търсене

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Анкета

Беше ли полезна информацията, поместена в страницата?
Откъде купувате хранителните продукти за Вашето домакинство?
От къде се информирате за отворените/текущите мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.?

Посещения

1071731
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.