FACEBOOK
Print

Българско откритие Ви позволява да отглеждате зеленчуците в шкаф

Краставици и домати в мазето, в килера, вкъщи като цяло. Представете си как отглеждате любимите зеленчуци без да се съобразявате от сезона, температурата, влагата и другите фактори. Идват Ви гости, отваряте шкафа с продукция и заедно избирате салатата. Възможно е, благодарение на  българина Елисей Голодов, създал първият шкаф в света за отглеждане на зеленчуци. Изобретението му е една независима от външните условия екосистема. Освен че е компактна тя е и изключително ефективна – добивите достигат до пет пъти повече спрямо конвенционалните методи.

Машинен инженер с хоби градинарство

Елисей Голодов е роден във Варна, където завършва Математическа гимnазия. От 2005 година живее в Мюнхен. Работи за БМВ в развитието на нови поколения електромобили, а предишните му работодатели са Bosch и Air Liquide. Пред нас той сподели, че градинарството му е любимо хоби от години. „Винаги съм обичал сам да си отглеждам разсада, но освен положителните черти процесът има и няколко недостатъка. Който отглежда големи количества разсад се нуждае от пространство в топло и светло помещение и време за поливане и грижи“. Преди две години му се ражда дете и свободното време рязко намалява. „Дълго търсих уред на пазара, който да ме улесни в работата, например чрез автоматизирано поливане и създаване на оптимални условия за растенията. Уред, който в най-добрия случай бих могъл дори да държа в мазето, където е тъмно и студено, но пък има достатъчно място. От ден на ден започвах все по-често да мисля, дали не е по силите на машинен инженер, който разбира от автоматизация, и хоби градинар, който разбира от растения, да създаде уред, който да върши по-голямата част от нужната работа през целия вегетационен период на едно растение“.

Екосистема за всякакви условия

Изобретението представлява една независима от външните условия (температура, светлина, влажност) екосистема. Всички параметри на околната среда в тази екосистема биват постоянно наблюдавани от сензори, свързани с компютър. В случай, че някой фактор се отклонява от оптималните стойности се предприема действие за регулиране обратно в този диапазон. Няма облачни дни, няма студени дни или слани, суша или наводнения, градушки или каквито и да били други непредвидими стихии на природата. Растенията получават за тях най-благоприятната температура, влажност на въздуха и почвата, спектър на светлина, цикъл от ден и нощ… и дори лек вятър. Уредът, с размерите на шкаф, може да се постави във всяко едно помещение, независимо дали то е отоплявано или осветено.

Забравете за плевелите

Някой задачи, като засяването, умишлено са оставени на човека, поради причината, че тук все още си говорим за хоби. Поради изолираността на уреда от околната среда, борбата с вредители и плевели е сведена до минимум. При използването на правилната почва, шансът за развитие на вирусни/бактериални/гъбични инфекции или нападение от насекоми е много по-нисък дори и от този при стайните растения. Ако в почвата няма семена на плевели, те няма и от къде да дойдат. С това борбата с плевели, една често доста тежка задача, отпада. Същото важи и за нуждата от използването на препарати (фунгициди, инсектициди), което се приветства от всеки привърженик на био-продукти.

Относно поливането уредът разполага със сензори в почвата, които могат да измерят нейната влажност и при нужда се включва система от помпа, вентили и маркучи, с които се осигурява равномерно и оптимално поливане.

Целогодишна салата за семейството

Капацитетът е пряко свързан с площта, която в случая е около 1 квадратен метър. „В момента разработвам прототип на няколко нива, който използва пространството по-оптимално. Като се вземе предвид ефективността на уреда, могат да се произвеждат например достатъчно салати за едно семейство при това целогодишно. В шкафа може да гледате всичко, което израства и в една отопляема оранжерия. Единственото ограничение е размерът на шкафа, това прави отглеждането на някои растения като например тиква непрактично.

„За последните две години имах възможността да отгледам много различни видове зеленчуци. При мен сезонът продължава 365 дни в годината. Например много успешно беше отглеждането на различни видове пипер, люти чушки, различни видове салати, алабаш, репички, лук, чесън, спанак, разсад за почти всичко, което може да се посади в една градина – домати, краставици, тиквички, тиква, пипер. Дори и някой по-екзотични неща като авокадо и грейпфрут от семена и алое вера, които после взех като стайни растения“, споделя Елисей Голодов.

Добивите до пет пъти по-високи

Има няколко причини, защо добивите са неколкократно по-високи спрямо добивите от същата площ в градината. Най-важните са:  целогодишно отглеждане, независимо от сезона. Това позволява 2-3 реколти на година (при салати, спанак и подобни дори до пет) вместо една.  Независимостта от метеорологичните условия и  осигуряване на оптимална среда за развитие; оптимална продължителност на деня и доставяне на по-голямо количество светлина. Има и трикове, примерно с промяна в спектъра на светлината и продължителността на деня могат да се стимулират различни фази в развитието на растението като цъфтеж и плодообразуване.

Изобретението може да ограничи вноса на страните с по-сух климат

В държавите с по суров климат, независимо дали по сух или студен, нуждата от такива уреди ще е най-висока. За много страни извън умерената климатична зона зеленчуци като домати и пипер се водят често за нещо екзотично и струват скъпо. Внасят се от далеч, в този случай важните качества при селектирането на сортовете са дълготрайност и издръжливост на транспорт, а не вкусовите качества. „Дори и там където живея в Южна Германия отглеждането на пипер, патладжан и домати на открито е предизвикателство, добивът често е нисък и успехът не е гарантиран“. С една такава система, която предлага независимост от климатичните условия няма значение дали човек се намира в северната част на Норвегия или на Арабския полуостров и дали целта е да се отгледа патладжан или репички.

„Това изобретение отваря нови възможности за много хора и поради тази причина има бъдеще. Имам намерение да защитя част от технологията и софтуера, които обслужва процесът“, категоричен е Голодов.

 

Източник: Агрозона

Търсене

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Анкета

Беше ли полезна информацията, поместена в страницата?
Откъде купувате хранителните продукти за Вашето домакинство?
От къде се информирате за отворените/текущите мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.?

Посещения

1071796
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.