Cum au reușit alte state să plătească mai repede subvențiile fermierilor

Publicat: 2016-09-06 14:33:11

Cum au reușit alte state să plătească mai repede subvențiile fermierilor

Întârzieri ale plății subvențiilor pe 2015 au înregistrat aproape toate statele membre ale Uniunii Europene. Cele din vest au reușit însă să rămână restante doar cu scheme mici, plătind devreme subvențiile de bază. Au reușit acest lucru printr-un sistem care, dacă s-ar aplica la noi, nu ar avantaja fermierul român, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu. 

”De ce lucrurile se desfășoară mai simplu în alte state ale UE? Simplu: pentru că alte state – mai ales statele vechi ale UE, au un alt sistem, ei au plata fermă și în condițiile în care un fermier are și producție vegetală și animale, pentru el e simplu. Nu trebuie să facă eforturi. În România, în momentul în care am dat plata pe suprafață, am dezavantajat producătorii din sectorul zootehnic. De aceea am introdus sprijinul cuplat și ajutorul național de tranziție pentru a veni în sprijinul sectorului zootehnic și a-l încuraja să se dezvolte”, a spus Irimescu la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1.

Ministrul agriculturii a precizat și că, în România, plata directă pe fermă nu ar fi fost o soluție: ”Nu ne-ar fi avantajat în condițiile în care, la noi, fermierii sunt încă într-o continuă schimbare. De exeplu, fermierul Popescu – dacă a luat pe an de referință 100.000 de euro, îi dau în continuare acea sumă și cu asta am încheiat. Dar ce facem dacă fermierul Popescu, între timp, a făcut și vaci de carne, a făcut și vaci de lapte, și-a cmpărat și o vie – el ar fi fost dezavantajat”.

O altă problemă a României a fost că a optat pentru toate schemele de sprijin propuse de Comisia Europeană. ”Ministerul a încercat să ajute cât mai mult fermierii, să fie cât mai multe categorii de fermieri beneficiari. Dar aici a fost o eroare pentru că ne-am complicat enorm existența. Trebuie explicat un pic – nu vreau să justific decizia MADR, dacă aș fi fost ministru la vremea aceea, aș fi încercat să simplific un pic lucrurile”, a mai spus Irimescu.

Din 28 de state membre, 27 a înregistrat întârzieri deși alte țări au sisteme mult mai simple, a subliniat Achim Irimescu. Cât despre alte cauze, șeful MADR a menționat softul informatic despre care a spus că ”nici acum nu funcționează perfect și și în weeked-ul ăsta au fost probleme”, în timp ce furnizorul de soft justifică situația ”prin faptul că s-a semnat contractul prea târziu și nu le-a lăsat suficient timp să îl dezvolte”.

Șeful MADR a anunțat că, la acest moment, APIA a plătit subvențiile pentru toți fermierii care nu au probleme la dosare.

Conform ultimelor informații oficiale comunicate Agrointeligența de către APIA, până săptămâna trecută, pentru Campania 2015 s-au achitat 1.936,12 milioane euro pentru un număr de 929.420 beneficiari (98,44 % din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național.

Sursa: http://agrointel.ro