FACEBOOK
Print

Romania solicita la Bruxelles continuarea platilor pe suprafata

Romania sustine la Bruxelles ca subventiile sa fie acordate in continuare fermierilor romani pe suprafata si nu pe ferma, in principal din cauza situatiei inca neclare privind cadastrarea terenurilor agricole.

„Romania a sustinut in cadrul Consiliului Uniunii Europene mai multe aspecte. In primul rand ca platile directe (subventiile) sa fie acordate in continuare pe suprafata, nu pe ferma. In prezent, exista unele state membre vechi care aplica plata pe ferma, insa pentru cele noi plata se realizeaza pe hectar. La noi insa, pana se vor aseza terenurile, fermierii, preferam sa mentinem plata pe suprafata”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimscu, in prezent ministru plenipotentiar la reprezentanta Romaniei la UE, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

Totodata, fostul ministru al Agriculturii a precizat ca la nivel european au loc dezbateri privind plafonarea subventiilor acordate marilor agricultori, in sprijinul fermelor mici.

„Hogan, comisarul european pentru Agricultura, a mentionat in mai multe randuri ca doreste sa ia bani de la marii fermieri pentru a-i da la cei mici. Se discuta asadar de o plafonare de circa 150.000 de euro de fermier, pe an. Sa nu uitam faptul ca in Romania exista agricultori care primesc pana la 10 milioane de euro. Ar fi o mare provocare pentru acestia. Sa vedem insa cum se vor incheia aceste dezbateri”, a mai spus Achim Irimescu, pentru sursa citata.

Romania ramane in continuare statul cu cel mai faramitat teren agricol din Europa. Unul din mijloacele prin care autoritatile au incercat sa comaseze suprafetele agricole este plata redistributiva, care ofera subventii mai mari fermierilor care lucreaza intre 5-30 de hectare in comparatie cu agricultorii care detin doar intre 1-5 hectare, acestia fiind circa 85% din totalul beneficiarilor de plati directe.

De exemplu, pentru Campania 2016, plata redistributiva pentru primul nivel (1-5 hectare) este de 5 euro, iar pentru cel de-al doilea nivel (5-30 de hectare) este de 48,85 de euro la hectar.

Plata redistributiva reprezinta o plata anuala destinata fermierilor care au dreptul la plata unica si se acorda gradual pentru primele 30 de ha ale exploatatiei agricole, indiferent de suprafata acesteia. Fragmentarea exploatatiei dupa data de 18 octombrie 2011 se considera conditie artificiala, creata pentru a determina eligibilitatea cererii de plata pentru plata redistributiva. Exploatatiile rezultate in urma fragmentarii, potrivit art.16 din OUG nr. 3/2015, nu sunt eligibile la plata redistributiva.

www.stiriagricole.ro

 

CĂUTARE

Lun Ma Mie Joi Vi Sam Dum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Chestionar

Au fost utile informații în pagina noastră?
De unde cumpăraţi produsele alimentare pentru familia dumneavoastră?
Care sunt sursele de informaţii privind măsurile deschise/actuale de susţinere prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ?

Vizite

1071698
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.