FACEBOOK
Print

O tanara motocicletista creste bivoli in Gorna Lipnitsa

 

O tanara motocicletista creste turma de bivoli intr-un sat pe langa de zona Pavlikeni. Spre deosebire de colegii sai, Tsvetelina Dedcova la doar 25 de ani, nu viseaza la un loc de munca in office, dar crede sa caute fericirea sa in strainatate. Ea e convinsa, ca in Bulgaria sunt optiuni de dezvoltare pentru tinerii si mai sunt locuri de munca, doar daca exista propria vointa de a transforma visurilor proprii in o realitate.

Parintilor Tsvetelinei deja au 25 de ani experienta in cresterea animalelor, mai exact vaci. Este obisnuita inca de la foarte  mica cu munca grava in hambar, ci acest tip te munca poate fi acceptata de la prietenii ei crescute in zonele urbane, ca umilitoara.
Acum trei ani femeia a luat decizia sa faca turma propria de bovine, dar nu alege vaci, si bivoli.

Primele doi bivoli au fost cumparate de un domn de la sat in zona Lovech. Acum animalele sun treisprezece si ea nu crede sa scada acest numar, ci sa-l creasca. Tsveti povesteste ca, spre eosebire de vacile, bivolilor se cresc mai usor, daca e vorba de hranirea lor, pentru ca toata iarna pot sa fiu hranite doar cu paie. Dar, characterul lor este foarte grav. “Bivolilor se adapteaza mai greu si nu accept persoane noi. Aceste sunt obisnuite cu mine, si nu accept nici parintii mei sa au grija de ei. Se intampla, cand eu nu sunt acolo, sa nu dau lapte, ca sa nu le atinga persoana neconuscuta. Sunt animale care in general nu se imbolnavesc usor. In timpul avariei din Chernobil, doar laptele de bivoli nu a fost afectat”, povesteste tanara fermera. O alta diferenta este faptul ca bivolilor dau mai putin litri de lapte decat vacile, nu mai mult de 8 litri.

Daca cineva crede, ca este usor sa creasca bovine, crede gresit, explica parera sa categorica, Tsvetelina Nedkova. Ca sa creasca bivolilor sai si o turma de 120 vaci in satul apropiat Dolna Lipnitsa, parintilor ei au luat credit bancar  de jumatate de milion de leva, din care trepuie returnata in 5 ani o mare suma de 300 de mii de leva. Doar electrificarea pe luna necesara pentru cresterea animalelor costa 500 - 600 de leva. In acest timp crescatorii de animale nu primesc tot timpul respectul corect si nu plateste tot timpul sumele acordate de fondurile agricole e finantare. Pretul pe piata al leptele e chiar amuzanta - 0.55 - 0.60 de bani pe litru, mai ieftin chiar si de la jumatatea de un litru de apa plata sau limonada. Tsvetelina si parintii ei, au de gand sa incep o productie propria si sa construiesc  propriu lactat, dar totusi iar depinde de resurse financiare. Aproape 20 mii de leva va costa cea mai ieftina instalatie pentru producerea produselor de lapte.

Tsvetelina Nedkova este o fata cu interese diferite. Sase ani a practicat Karate. Iubeste masinii, si poate sa conduca tractor, buldozer, masina si camion. In afara de asta, ea si prietenului ei sunt si motocicletisti si competitori de drag. Este si studenta in Universitatea de Veliko Turnovo, la specializare “IT”. Spune ca nu ar parasi tara, pentruca va fi o tradare fata de parintii ei. Crede ca si aici, in Bulgaria, un tanar poate sa aiba optiuni de dezvoltare si sa aiba succes, dar trebuie si tara sa creada cum sa incurajeze tinerii care au idei perspective si intentii.

 

Sursa:http://chujdozemec.com/

CĂUTARE

Lun Ma Mie Joi Vi Sam Dum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Chestionar

Au fost utile informații în pagina noastră?
De unde cumpăraţi produsele alimentare pentru familia dumneavoastră?
Care sunt sursele de informaţii privind măsurile deschise/actuale de susţinere prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ?

Vizite

1087731
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.