FACEBOOK
Print

Boian Savov: Fiecare poate sa traiasca la tara cu 0 leva investitii, daca vrea



Va aratam ultimul exemplu de familia tanara, relocata fericit la tara. Acesti sun Boian Savov si Ani Mavrova. Casa lor este situata in satul Sredno Gradishte, zona de Chirpan,Bulgaria - acolo ei cresc si produc alimente domestice si bauturi de vie, au gradine de fructe si legume, si le vand pe site-ul lor domashno.org. Portalul12 a facut legatora cu Boian, pentru a descoperi cat de grea este viata la tara, daca exista posibilitate de a munci acolo, daca este ploctisitor sau invers - imbogatitoare si distractiv.

Ce v-a lipsit in oras si de ce v-ati relocat in sat?
- Pacea. Mereu mi-a lipsit pacea, in special in Sofia, unde am trait 4 ani. Tot mi-a lipsit aerul, care nu pot sa raspir acolo. Pasiunea mea este alpinismul si satul, pe care am ales, este apropiat de Sredna Gora. Im inceput viata acolo pentru a ne produce singuri mancarea, sa nu ne cumparam otrava de la magazin.

Este posibila viata la tara? Cum va descurcati?
- Ne descurcam chiar foarte bine! Nu avem acces la televizor, radio, nu mai citim ziare, citim doar online informatie selectata si ne simtim excelent. Traim in pace, ne pare bine.. avem destula mancare, producem si pentru prietenii nostri si cunoscuti, ci ceea ce ramane - vindem pe piata fermiecola.
Cultivam 90 de hectari ai bunicului meu fara proprii masini, totul luam sub arenda. Nici nu am hambar, unde sa-m las alecul si florile de soare. Fiecare om poate sa faca orice, daca isi doreste. Eu as vrea sa traiesc la tara - traiesc la tara, nimeni nu ma poate opri.
Acum cineva doreste sa traiasca la tara si spune ‘’Eu nu am bani pentru tractor!’’ - nu e adevarat. Ararea costa 10 leva. Cine isi doreste - poate trai la tara, cinenu-si doreste - nu poate. Nu e greu.

Multi oameni sunt ingrijorate, daca se duc la tara, vor simti lipsa a unei facilitati, ci si socializarea. Dumneavoastra simtiti asa fel de lipsa?
- Nimic nu ne lipseste, pentru ca satul este in zona centala a Bulgariei si facem 40 de minute pana Plovdiv, 2 ore pana Sofia si 2 ore pana la marea. Este precum viata suburba pe langa unui megapolis. Am rezolvat problema cu socializarea in mod foarte unic - invitam voluntari international, care ne ajut. Acasa mereu sunt oameni tanari si misto si e chiar precum toata lumea trece prin casa. Aproape 20 - 30 de voluntar vin pe an. Acesta nu face parte de niciun program, totul e bazat pe un pincipiu - om langa omul, cu asutorul site-luri Helpix, Workaway, WWOOF.
Sitel-urile functioneaza precum site de cunoastere. Eu spun: ‘’Aven nevoie de oameni care sa coleg vie, ofer mancare si adapost in schimb de ajutor.’’, el zice ‘’As dori sa vin in timp doua saptamani.’’ - eu il spun: ‘’Poftim!’’, si asta e - eu i-l hranesc, el ma ajuta si ne distram super tare! Le luam le excursii fara plata. Totul e fara schimb de bani. Totul e voluntariat.

Putem sa demitizam mitul, ca la tara nu mai este loc de munca?
- La tara nu mai e loc de munca? Doamne, doar in satul nustru sunt mai mult de 1000 de decari campii pe care nu se munceste, si inca 20 de decari gradine. Fiecare sat e plin de case, care pot fi arendate, sau chiar sa vi-le ofer gratuit, ca sa nu stau abandonate. Fiecare poate sa traiasca la tara cu 0 leva investitie.

Puteti sa ne dati sfaturi practice de la locuitori urbani, care visez la o viata la tara, dar nu au corajul sa fac primul pas?
- Primul pas e sa se duc undeva ca voluntari. Si la noi pot sa vin, si unde vor ei. Sa se duc undeva sa invete de la bunici, de la fermieri.
Sa traiesti la tara si sa lucrezi in oras totul nu e foarte greu, asa ca fara si fii fermier, poti veni. Depinde de fiecare om ce prioritati are. In volorile noastre noi am inclus importanta de a avea pace si aer curat.
Putem face o comparatie: daca un apartament in oras e cu 200 sau 300 de leva pret de arenda, tu poti arenda o casa la tara pentru doar 50 de leva pe luna si sa dai inca 100 de leva pentru motorina pe luna si va fi eceeas cheltuiala. Intrebarea e daca tu ai intentie. Eu de exemplu cand am trait in Sofia, raceam de 3- 4 ori pe an. Acum, in timp de 4 ani, am fost racit doar o data, 2 zile si jumate. Si ce e mai important? De cateva ori te poti simti plictisit - atunci te pui in masina sau iei autobuzul si pleci undeva, acolo unde nu-ti va fi plictisitor.

Sfatul mei este nimeni sa nu-si cumpara casa atat de repede - mai intai sa fac o proba ca voluntar. Satul nu e potrivit pentru fiecare! Depinde de ce fel de om esti si depinde de satul care ti-sepotriveste.

Sursa:http://portal12.bg

CĂUTARE

Lun Ma Mie Joi Vi Sam Dum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Chestionar

Au fost utile informații în pagina noastră?
De unde cumpăraţi produsele alimentare pentru familia dumneavoastră?
Care sunt sursele de informaţii privind măsurile deschise/actuale de susţinere prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ?

Vizite

1087886
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.