FACEBOOK
Print

Fermieri români la cel mai important târg de animale din Orientul Mijlociu

Oportunitate pentru fermieri. Producătorii agricoli au șansa să își facă produsele cunoscute pe o piață extrem de ofertantă și atractivă din punct de vedere a exporturilor. Este vorba despre piața arabă unde fermierii din România își pot face ”reclamă” cu animalele sau produsele pe care le au în fermă. Într-o vizită pe care a avut-o la Teheran (Iran), ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a obținut invitația ca fermierii români să poată participa la cel mai important târg de animale din regiunea Orientului Mijlociu.

În perioada 18-21 septembrie, o delegaţie condusă de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, reunind reprezentanţi ai cultivatorilor de cereale, seminţe şi ai crescătorilor de ovine din România, a efectuat o vizită oficială la Teheran (Iran), la invitaţia omologului iranian, Mahmoud Hajjati.

În cadrul deplasării a avut loc o întâlnire cu organizatorii celui mai important târg de animale din regiunea Orientului Mijlociu, aceștia oferind fermierilor români oportunitatea de a participa la întâlniri „business to business” sau prin standuri de prezentare în cadrul evenimentului ce va avea loc în perioada 5-8 noiembrie 2016.

”Noi am fost invitați la un eveniment, spun ei, singurul la nivel mondial, mai exact o expoziție doar cu tăiere halal. Acolo ne vor pune în legătură cu toți partenerii din zona arabă. Evenimentul va avea loc în perioada 5-8 noiembrie, deși este cam târziu pentru noi să ne organizăm, ministrul agriculturii a promis că o să pregătească ca măcar anul acesta să ducem doar câteva materiale de promovare. Iranienii sunt interesați și de tot ce ține de genetică”, ne-a explicat Ionică Nechifor, secretar general al Romovis.

Informația a fost inclusă și în comunicatul transmis de către Ministerul Agriculturii la întoarcerea delegației din Iran.

Potrivit MADR, vizita din Iran se înscrie în strategia mai largă a ministrului Irimescu de intensificare a schimburilor comerciale cu ţările din Orientul Mijlociu, aceasta fiind precedată de o serie de vizite oficiale ale miniştrilor arabi în România (Iordania, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită) sau întâlniri cu ambasadori ai statelor din regiune (Turcia, Israel, etc).

Vizita a debutat cu întâlnirea formală bilaterală româno-iraniană care a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii din Teheran, la care, alături de ministrul Achim Irimescu şi delegaţia reprezentanţilor fermierilor, a participat şi conducerea ANSVSA,delegaţia gazdă fiind constituită din ministrul iranian al agriculturii, Mahmoud Hajjati, vice-miniştrii (secretarii de stat) şi reprezentanţi ai asociaţiilor de profil din domeniul creşterii ovinelor şi materialului săditor din Iran.

În cadrul întâlnirii, ministrul Achim Irimescu a realizat o scurtă prezentare a sectorului agricol românesc, punctând oportunităţile de afaceri şi resursele financiare disponibile în cadrul programelor comunitare şi naţionale implementate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, invitând reprezentanţii fermierilor din delegaţie să prezinte părţii iraniene, la rândul lor, domeniul și date utile despre activitatea firmelor/exploatațiilor pe care le dețin. Partea iraniană s-a arătat interesată de stabilirea unor relații de colaborare/parteneriale cu asociațiile din România, fiind discutate condițiile comerciale de pătrundere pe cele două piețe ale produselor românești și iraniene, precum și aspecte legate de exigențele sanitar-veterinare ale celor două state și de procedurile de plată, dat fiind faptul că Iranul nu deține bănci comerciale corespondente, ci o singură bancă națională. În cadrul discuțiilor, reprezentanții iranieni ai asociațiilor de profil s-au arătat interesați să exporte în România castraveți, pepene roșu, pești și produse piscicole, în vreme ce reprezentanții fermierilor români au prezentat potențialul de export la cereale, oi, floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui și semințe.

Sursa: http://agrointel.ro/

CĂUTARE

Lun Ma Mie Joi Vi Sam Dum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Chestionar

Au fost utile informații în pagina noastră?
De unde cumpăraţi produsele alimentare pentru familia dumneavoastră?
Care sunt sursele de informaţii privind măsurile deschise/actuale de susţinere prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ?

Vizite

1088683
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.