FACEBOOK
Print

България става център на световното малинопроизводство

През последните години страна ни успя да се наложи като един от най-големите в света производители на индустриални малини. С годишно производство между 17 000 и 20 000 тона страната ни е на трето място в Европа след Сърбия и Полша. Това е натежало при избора на дестинация, където да се проведе третият световен конгрес на малинопроизводителите. Той ще се състои на 6-9 май 2018 г. в Арбанаси, Велико Търново и на него ще присъстват световни производители като Австралия, САЩ, Чили.

Това каза за „Агрозона“ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите (БАМ). България е член на световната асоциация от 2010 г. конгресът се произвежда веднъж на 2 години, отбеляза още той.

Индустриалните малини се отличават с по-голямо наличие на сухо вещество в сравнение с градинската малина, например, поради което се предпочитат в масовото производство. У нас се отглежда сортът Люлин, който дава конкурентно предимство на родните производители.

В географско отношение България е далеч от големите европейски пазари Франция, Германия и Великобритания, което отнема от конкурентното предимство на родните производители. „Затова сме решили да стигнем до сърцето на Европа, само че със замразени плодове.“

Основен лимитиращ фактор за родното производство на малини е липсата на работна ръка. Основната част от работната ръка отиде в чужбина, а тук останаха хората, с които по-трудно се работи, казва Божидар Петков. От 2016 г. се внасят малинокомбайни, при които обаче се нарушава качеството на прибрания плод.

Друго предизвикателство е липсата на инфраструктура за напояване, която е необходима за сектора.  Плантациите за малинопроизводство се отдръпнаха надолу, докато снегът се оттегли по-високо в планините. Това налага да има изградена инфраструктура, казва експертът.

Сериозен проблем е също вредителя дрозофила сузуки, чието разпространение тръгва от САЩ. Нейното вредоносно действие се изразява при зреене на плодовете, а няма и препарати за борба с тях. „Миналата година за първи път открихме бактерията в България, след като посетихме обучение в САЩ. Там разбрахме за този проблем и впоследствие установихме, че го има и в България. Оказа се, че е масов в нашата страна.“, каза Божидар Петков.

Науката е изостанала в сравнение с практиката, според малинопроизводителя. По думите му той сам през 2005 г.  създал технологията за повишаване на добивите чрез мулчиращо фолио, която сега печели златни медали.

източник: http://agrozona.bg/

Търсене

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Анкета

Беше ли полезна информацията, поместена в страницата?
Откъде купувате хранителните продукти за Вашето домакинство?
От къде се информирате за отворените/текущите мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.?

Посещения

0998612
Copyright (c) 2016 DABS All rights reserved.